Delen

Afwaardering verwerken van auto’s

De volgende onderwerpen worden hieronder besproken:

Het doorboeken naar AccountView van de afwaarderingen heeft alleen maar zin op het moment dat je de voorraadmutatie voor de autofacturering aan hebt staan! Deze voorziening staat overigens standaard aan in Autoflex. Zie stamgegevens omzetgroepen.

In Autoflex kan je het afwaarderen van auto’s bijhouden.

Stap 1. Aanmaken afwaarderingscodes

Je begint met het aanmaken van de afwaarderingscodes via Systeem Autoverkoop → Afwaarderingscodes.

Je kunt kiezen uit drie berekeningsmethodes:

  • Een percentage per stadag afwaardering = ((inkoopprijs/100*percentage)*aantal stadagen)

  • Een percentage per maand afwaardering = ((inkoopprijs/100*percentage)*aantal maanden)

  • Vrije invoer waarbij je zelf per auto het bedrag van de afwaardering moet invoeren

Stap 2. Invoeren standaard afwaarderingscode

Geef via Extra → Opties → tabblad 'Boekhouding' aan welke afwaarderingscode gebruikt moet worden. Deze wordt dan automatisch ingevuld op het moment dat u een nieuwe inkoop invoert. Je kunt deze later altijd op het moment van de inkoop of bij de stamgegevens van de auto aanpassen.

Stap 3. Invoeren grootboeknummer voor de afwaarderingen

Via Systeem → Financieel → Omzetgroepen kun je op de stamgegevens van de omzetgroep aangeven op welk grootboeknummer de afwaarderingen geboekt moeten worden. Dit is in feite een tussenrekening en geen rekening zoals deze wel in traditionele zin voor afschrijvingen wordt gebruikt. Let er wel op dat je hier een grootboeknummer van het type 'Balans' kiest! Kijk bij 'Boekhoudkundig verwerking' voor meer uitleg over de boekhoudkundige verwerking.

Stap 4. Invoeren dagboeknummer voor AccountView

Geef via Extra → Koppeling AccountView → Instellingen AccountView aan in welk dagboek de afwaarderingen geboekt moeten worden. Het dagboek dat je hiervoor gebruikt moet van het type 'Memoriaal' zijn. Hier kun je ook aangeven of je de afwaarderingen door wilt boeken naar AccountView.

Gerelateerde artikelen

afwaarderen
autoflex9