Systeemeisen Windows voor Autoflex 9

Autoflex op een stand-alone PC

Als je Autoflex gebruikt op een stand-alone PC, dan zijn dit minimum systeem-eisen:

 • Besturingssysteem geldt minimaal Windows 10.

 • een i5-7100 processor computer met

 • 4 Gb intern werkgeheugen

 • Minimaal een vrije USB-poort.

 • Verder dien je te zorgen voor voldoende opslagcapaciteit op jouw harde schijf. Het programma Autoflex zelf is ongeveer 200 Mb groot, de grootte van het databestand kan variëren 200 tot 5000 Mb. Daarnaast heb je ook ruimte nodig voor de backup, dit kan ook een externe harde schijf of USB-stick zijn.

 • Schermresolutie: je hebt een minimale resolutie nodig van 1920x1080.

 • Een internet verbinding t.b.v. koppelingen met RDW/Grossiers e.d.

Bij installatie op Windows 10 dient Autoflex rechtstreeks op de C:-schijf te worden geïnstalleerd (maak een map Autoflex aan op de C:-schijf) en niet in de Program Files.

http://thinstuff.com

Autoflex gebruiken op een netwerk

Er zijn een paar varianten mogelijk om Autoflex te gebruiken op een netwerk. Welke oplossing voor jou de beste is hangt helemaal af van de bedrijfssituatie. Wij willen je daarbij graag, eventueel in overleg met uw hardware-leverancier, adviseren om de goede keuze te maken.
Veel gebruikte netwerkoplossingen zijn:

 1. Terminal-server oplossing met Windows Server 2012 en hoger. Dit is een methode die we steeds meer zien in de praktijk. Autoflex wordt alleen geïnstalleerd op de server. De werkstations loggen in op de server. Autoflex wordt niet meer lokaal op de werkstations geïnstalleerd. Wij adviseren deze oplossing wanneer je denkt te gaan werken met een omvangrijke database of als je meerdere gebruikers tegelijkertijd in Autoflex laat werken. Hiermee is een optimale snelheid gegarandeerd.

  Autoflex ondersteunt het gebruik van Published of Remote Applications niet. Als er gebruik gemaakt wordt van een RDS server dient deze in een remote desktop deployment configuratie te worden geconfigureerd. Hierbij is de snelheid van het netwerk en de werkstations van ondergeschikt belang omdat elke gebruiker inlogt op de server met daarbij zijn eigen omgeving en desktop. Via het netwerk worden alleen beeldinformatie, toetsaanslagen e.d. verstuurd. Hierdoor werkt het geheel sneller en stabieler dan bij een traditioneel netwerk met een fileserver. Ook het uitvoeren van een update is eenvoudiger, omdat deze alleen op de server geïnstalleerd hoeft te worden. Bijkomend voordeel is ook nog dat je zonder problemen draadloos kunt werken of met een tablet. Uiteraard is hierbij de verwerkingssnelheid en het interne geheugen van de server zelf wel belangrijk. Dit is afhankelijk van het aantal sessies dat tegelijkertijd moet kunnen draaien. Wij adviseren 1 GB intern geheugen per gebruiker, met een minimum van totaal 8 GB intern.

  Tegenwoordig wordt veel gebruikt gemaakt van het virtualiseren van servers. Hiervoor zijn meerdere systemen te koop. Veel gebruikt worden HypverV en VMware. Vanwege praktijkervaringen en geluiden uit de markt advis eren wij je te kiezen voor VMware simpelweg omdat dit in de praktijk minder problemen geeft en meestal sneller werkt. Mocht er toch voor HyperV gekozen worden dan moet Gen1 VM gekozen worden. Er zijn problemen bekent met Autoflex en een Gen2 VM.

 2. Mocht je gebruiken willen maken van 2 gebruikers op 2 verschillende PC's, dan is het mogelijk om de data-map (Aflwin) van Autoflex te delen. Je kan de 1 PC aanwijzen als de hoofd PC waar de data-map fysiek op staat. Deze map kun je vervolgens delen in je netwerk als netwerk-schijf (bijvoorbeeld H:/) zodat de andere PC deze map ook ziet. Op beide PC's moet de netwerk-schijf dezelfde naam hebben (bijvoorbeeld H:\).

 3. Tegenwoordig is er ook een andere oplossing mogelijk waarbij je van een flinke PC een terminal server kunt maken. Dit kun je doen door gebruik te maken van ThinStuff (http://thinstuff.com). Andere computers in je netwerk kunnen dan met behulp van een RDP-sessie inloggen op deze PC. 


Autoflex Online
Hiervoor is een goed werkende pc met minimaal Windows 10 Pro en een stabiele internet verbinding nodig. Wij adviseren een bedrijfsabonnement bij een gerenommeerde provider met een gegarandeerde download snelheid van minimaal 50 MB/sec en een upload snelheid van minimaal 20 MB/sec. Houd daarnaast rekening met een minimale beeldscherm resolutie van 1600x1200 pixels. 

Geschikte printers
Elke printer die is aan te sturen onder Windows kan ook gebruikt worden voor Autoflex. Met Autoflex kun je ook jouw logo’s in kleur printen. Je kunt instellen hoeveel kopieën er geprint moeten worden en naar welke printer/papierlade elke kopie gestuurd moet worden.

Let op: Een dubbele RDP koppeling (thin-client → server, server → Autoflex ) kan veroorzaken dat de printopdracht vertraagd aankomt bij de printer. Dit kan alleen opgelost worden door direct vanaf thin-client naar Autoflex te gaan.

Virusscanners
Er zijn gevallen bekend waarbij de virusscanner een correcte werking van Autoflex verhindert, met name gratis virusscanners (o.a. Panda). Ons advies is om deze uit te schakelen, dan wel te vervangen door een gerenommeerde virusscanner.

Draadloos netwerk
Autoflex ondersteunt alleen draadloze netwerken wanneer gebruik wordt gemaakt van een Terminal Server.

Database
Autoflex maakt geen gebruik van bestaande database types zoals MS SQL Server of Oracle, maar van een interne database geschreven in Visual FoxPro.

Touchscreen
Als je gebruik wilt maken van een touchscreen ten behoeve van de werkplaatsmonitor en/of urenregistratie adviseren wij voor een optimaal gebruik van deze functie een beeldscherm aan die een resolutie van 1600x1200 pixels aan kan (minimaal 24 inch scherm).

Citrix
Autoflex ondersteunt Citrix.

PDF
Voor de weergave van PDF documenten is het nodig om Acrobat Reader te installeren op jouw werkstation. Dit moet je ook op jouw Terminal Server doen indien je met Terminal Server werkt.

Belangrijk:

 • De inhoud van deze pagina dient puur ter informatie. Autoflex kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte schade, ontstaan door het gebruiken en/of toepassen van deze informatie.

 • Indien je wenst af te wijken van de aanbevolen systeemeisen, dien je vooraf contact op te nemen met onze Servicedesk.

 • Indien je je beeldscherm op meer dan 100% (Windows beeldscherm instellingen) zet en je werkt met label printer, dan kan het zijn dat de label printer de scherm instellingen van Autoflex terug zet naar 100%.

 • Indien je gebruik maakt van Windows Server 2012 R2 dan moet je rekening houden met de volgende punten:

  • De gebruiker moet read/write rechten hebben op de volgende registerykeys:

   • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ZoneMap

   • HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{87FB06FF-D236-D864-3FB1-590413E3129D}

  • Het Autoflex programma schrijft tijdelijk bestanden weg in het pad C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files. Dit pad moet, als het niet bestaat, aangemaakt worden.

  • In de local policy van de security group waar de gebruiker inzit moet “Create Global Objects” aan worden gezet.autoflex9
netwerk
pdf
windows
printer
systeemeisen