IBAN rekeningnummer toevoegen

Iedereen in Nederland gaat de komende jaren gebruik maken van IBAN (International Bank Account Number) als rekeningnummer. Zowel bedrijven als consumenten. Ook de standaarden van de meeste betaalmiddelen veranderen. Zo zijn er SEPA-standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Na 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier: met IBAN als rekeningnummer en met betaalmiddelen die zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen bruikbaar zijn.
De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn dus per 1 februari 2014 niet meer te gebruiken. Dit betekent voor u als gebruiker van Autoflex en/of Accountview dat er een aantal aanpassingen gedaan moeten worden.
Nog even een aantal begrippen verder uitgelegd:IBAN het huidige rekeningnummer, voorafgegaan door een landcode (2 letters), controlegetal (2cijfers), bankcode en één of meer nullen. In Nederland bestaat de IBAN uit 18 posities.
BIC/SWIFT Alle banken, zowel in Nederland als in andere landen hebben een eigen unieke BIC/SWIFT code (aan het eind van dit document een aantal voorbeelden)
SEPA Single Euro Payments Area. Het doel van SEPA is om één grote Europese betaalmarkt te creëren. Hierdoor zal het bestaande ClieOp-formaat vervangen worden door een SEPA XML formaat ten behoeve van automatische betalingen en incasso’s.


Wat dient er allemaal te gebeuren?
Allereerst zult u er voor moeten zorgen dat op uw briefpapier, facturen, offertes e.d. uw IBAN nummer vermeld gaat worden. Voor het aanpassen van uw bankrekeningnummer op uw facturen, offertes, prijsopgaven etc. in Autoflex verwijzen wij u naar de helpfunctie in Autoflex, u kunt hier zoeken op de term “layout”.
Daarnaast dienen de bestaande bankrekeningnummers van uw relaties in Autoflex en/of Accountview omgezet te worden naar IBAN nummers. In combinatie met Accountview is het mogelijk om de IBAN nummers eerst in Accountview te laten genereren om ze daarna in Autoflex te importeren.
Werkwijze gebruikers Autoflex zonder Accountview (Alleen Autoflex Business)
Vanaf Autoflex versie 9.1 is het mogelijk om bankcodes in te voeren. Dit doet u via Systeem—Relaties—Banken.

In het veld “Bankcode” kunt u een voor u zo duidelijk mogelijk code invoeren. Vul de banknaam in en selecteer de bijbehorende landcode. Als laatste voert u de BIC code in. Zie het einde van dit document voor een overzicht van de grotere banken in Nederland.
Bij de stamgegeven van een debiteur/crediteur bij het tabblad Financieel kunt u nu het IBAN nummer, de Bankcode en Swiftcode (BIC code) invullen.Werkwijze gebruikers Autoflex met Accountview (Alleen Autoflex Business)
Wanneer al uw relaties in Accountview voorzien zijn van een bankrekening nummer, is het handigste om eerst vanuit Accountview een IBAN nummer en bankcode toe te voegen alvorens u dit kunt importeren in Autoflex. Dit laatste is mogelijk vanaf versie 9.19.06.
In Accountview zijn er een 3-tal mogelijkheden om uw relaties te voorzien van een bankcode en IBAN nummer. Voor een uitgebreide beschrijving verwijzen wij u naar de supportnote 'Maak uw administratie(s) gereed om te werken met SEPA' te vinden op de website van Visma Software onder Vismasoftware.nl Supportinformatie Supportnotes Financieel of rechtstreeks via http://software.nl.visma.com/av57841.htm
De volgende stap is om alles te importeren uit Accountview in Autoflex. Ga naar Extra—Koppeling Accountview—Importeer gegevens. Vink hier aan “Banken en IBAN gegevens”. U kunt er hierna nog voor kiezen om het vinkje bij “Overschrijven”aan te zetten als u er voor wilt kiezen om bestaande gegevens in Autoflex te overschrijven.
Met deze import worden alleen de gegevens van relaties die bestaan in zowel Autoflex als Accountview aangepast in Autoflex.


Voor een overzicht van BIC Codes kunt u terecht op de volgende website:
https://www.iban-converteren.nl/BIC

Gerelateerde artikelen


autoflex9
smtp
instellingen
mail