Achtergrond service voor automatische verwerking

Voor het automatisch verzenden van SMS berichten moet de Autoflex Service worden geïnstalleerd.
Deze service zorgt voor het automatisch verzenden van herinnering SMS berichten en gegevens uitwisseling met Wesp.


1. Basisprincipe Service

Het automatisch uitvoeren van taken op basis van de Autoflex administratie. De gebruiker kan zonder interactie verder werken. Let op: De service kan worden gebruikt vanaf Autoflex versie 9.35.00. Voor het werken van de service op 32 bit versies van Windows moet het dot net framework worden geïnstalleerd. Download de goede versie voor het besturingssysteem en installeer deze. Zodra de setup is uitgevoerd en de service is geïnstalleerd kan je deze controleren door naar start, uitvoeren te gaan en dan intypen "service.msc".  De service met naam "Autoflex9Service" staat dan in het lijstje van services.


2. Installatie

  1. Installeer de Autoflex Service met het bestand setupAutoflexService.exe

  2. Een overzicht van de service taken en wanneer deze uitgevoerd worden zie ga naar Systeem > Service
    In dit overzicht kan een service taak ook direct worden gestart bijvoorbeeld om deze te testen.


3. Gebruik van log

In het bestande autoflexservice.log.txt wordt alle informatie omtrent de server opgeslagen. Wanneer de service de data directory niet kan vinden (de data directory
wordt overgenomen uit de tabel met administraties van Autoflex) dan kan geforceerd een directory worden ingesteld. De data directory kan bijvoorbeeld niet worden gevonden
wanneer het pad verwijst naar een lokale netwerkshare. Bewaar het pad van de data directory in de tag altdatapath
Wanneer er vragen zijn over het gebruik van deze service vermeld dan even het versie nummer dat u gebruikt, deze vind u terug in de log en wordt bijvoorbeeld als volgt weergegeven: Autoflex Service version: 2020-05-11

4. Gebruik van de taken

De service werkt met taken. Alles wat er moet worden uitgevoerd wordt overgenomen uit de Autoflex administratie. Het opvragen van de taken gebeurd met een interval van een minuut.
Wanneer er een taak moet worden uitgevoerd, dan zal deze taak na een minuut worden uitgevoerd. In het bestand autoflexService_tasks.xml worden de taken opgeslagen en overgenomen.
Wanneer een taak eerder of direct moet worden uitgevoerd, wijzig de datum/tijd met de tag nextprocess dan naar voren (eerder).

5. Uitvoeren van taken 

Zodra een taak wordt uitgevoerd wordt het bestandautoflexService_taskInProcess.dll gemaakt, dit voorkomt dat een gebruiker kan organiseren in Autoflex. Na het uitvoeren van de taken wordt dit bestand automatisch weer verwijderd.

6. Firewall

Mocht de service of een taak niet naar behoren werken, schakel dan de firewall uit om na te gaan of deze de werking verstoord. Het advies is zonder meer om de service uit te sluiten van de firewall.

7. Automatische herinnering SMS

Bij de stamgegevens van een afspraak kan een mobiel nummer worden opgegeven, de service zorgt ervoor dat een dag voor de afspraak een herinnering SMS wordt verzonden. Wanneer de SMS direct moet worden verzonden, klik dan op "Afspraak SMS versturen" (de realtime log wordt gestopt", de datum en tijd voor volgende verwerking zal nu over enkele minuten zijn. Klik vervolgens op de "play" knop links van het overzicht met taken, de realtime log wordt weer gestart zodat je kunt zien wat er op de achtergrond gebeurd. De log kan zonder problemen worden leeggemaakt ten behoeve van een goed overzicht, klik hiervoor op "verwijder log".

Let op:
1: Test eerst vanuit Autoflex9 of je een SMS kunt verzenden, ga hiervoor naar de stamgegevens van de relatie en verzend een SMS naar je eigen mobiele nummer. Controleer ook of je de SMS gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ingesteld bij Extra → Opties → Tabblad SMS / WhatsApp.  Autoflex versie 9.69.06 of hoger moet zijn geinstalleerd.

Bij de gegevens van de relatie kan "Automatische herinnering SMS" worden aangevinkt op het tabblad overig, zodra de relatie wordt geselecteerd bij een afspraak dan wordt het vinkje "Automatische herinnerings SMS" automatisch aangevinkt. De automatische herinnerings SMS, en de vinkjes, worden alleen getoond wanneer er bij Systeem → Service → tabblad SMS een sjabloon is geselecteerd.

8. Installatie bestand voor Autoflex service

Het installatie bestand voor de Autoflex service (setup) kan bij de service desk worden aangevraagd. Een eventuele update kan worden geinstalleerd door het setup bestand opnieuw uit te voeren. Let op: Kopieer de service bestanden, o.a. autoflex9.dll, niet handmatig over de bestaande bestanden.


Gerelateerde artikelen